Čokoládovo-mandlový dort s višňovým krémem


Předevčírem mě zase začali "svrbět" prsty, že bych upekla zase nějaký dort. Tak jsem si došla na nákup a pustila jsem se do toho.


Na 2 korpusy potřebujeme:

8 vajíček
260 g krupicového cukru
130 ml oleje
špetka soli
230 g hladké mouky
100 g mandlové moučky nebo jemně pomletých blanšírovaných mandlí
70 g kakaa
14 g prášku do pečiva

Jelikož vlastním jen jednu formu o průměru 28 cm, tak jsem korpus pekla na dvakrát. 

Na dno formy si dám pečící papír a boky vymažu máslem. Troubu si předehřeji na horkovzduch na 160°C.

Mouku, kakao a kypřící prášek si společně prosejeme do mísy a přidáme mleté mandle. Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je na pevný sníh, po lžících do nich zašleháme cukr, následně žloutky jeden po druhém a po troškách přiléváme olej. Stěrkou do těsta opatrně zamícháme sypké suroviny.

Těsto nalijeme do připravených dortových forem, rovnoměrné množství, uhladíme na povrchu a pečeme 35 až 40 minut v troubě vyhřáté na 160°C/horkovzduch. Upečené korpusy necháme na mřížce vychladnout. Můžeme si je upéct i den předem.

Mezitím si připravíme krém:

500 g višní (já měla mražené - nechat povolit)
1 vanilkový puding(prášek)
200 g cukru krupice 
375 g másla pokojové teploty

Povolené višně rozmixujeme na pyré a propasírujeme do hrnce, přidáme cukr a vanilkový puding a společně vše vaříme do zhoustnutí za občasného míchání. Necháme při pokojové teplotě a občasného promíchání vychladnout. Poté si rozšleháme máslo a po lžicích zašleháváme višnový -"puding", případně dosladíme. Vše vyšleháme do hladkého krému.

Teď si připravíme cukrový rozvar s portským vínem na zvlhčení korpusů.

100 ml vody
100 g cukru krupice 
velký panák portského vína (podle oka)

Vše dáme do rendlíku a necháme projít varem a necháme vychladnout.

A teď přijde kompletace. 
Korpusy si pomocí lžíce navlhčíme vychladlým rozvarem, na spodní korpus si navrstvíme asi 1/2 krému a uhladíme, aby jsme měli rovnou plochu a položíme druhý vrchní korpus. Na vrchní korpus dáme zbytek krému a rozetřeme ho po celém dortu (i na bocích) a zase uhladíme. Takto připravený dort dáme na asi hodinu zatuhnout do lednice. 
Když je dort zatuhlý tak ho pokryjeme čokoládovou ganache. Lžící si uděláme stékající čokoládu a zbytek si rozetřeme po povrchu dortu, dozdobíme a dáme do lednice zatuhnout alespoň na 3 hodiny.

Ganache:

200 g smetany 
200 g 70% čokolády

Smetanu ohřejeme téměř do bodu varu a odstavíme, přidáme rozlámanou čokoládu a necháme asi 1 minutu stát, aby čokoláda polevila. Poté metličkou nebo stěrkou rozmícháme v hladkou hmotu, necháme případně lehce zchladnout a můžeme použít. 

Fotka uživatele Anna's baking.






Komentáře

Oblíbené příspěvky